Eiker Arkiv – avd. Øvre Eiker 

 

Eiker Arkiv fortsatt har fortsatt som et samarbeid mellom Øvre Eiker kommune, Drammen kommune og v/Drammen Byarkiv og Eiker Historielag. Avdelingen på Øvre Eiker har vært en del av tjenesten «Kultur, idrett og bibliotek» i Seksjon for samfunnsutvikling. 

Aktiviteten er lokalisert ved Øvre Eiker bibliotek i Hokksund. Våren 2024 ble i tillegg Nøstetangen Café på Sorenskrivergården i Hokksund brukt som samlingssted, og høsten 2024 er det bygd opp et fast samlingssted i Storgata 7B i Gamle-Hokksund i regi av prosjektet «Eikerhistorie». Det frivillige arbeidet er som tidligere organisert gjennom foreningen «Sameia Kulturminnelag», der flere frivillige er involvert i arbeidet med å samle inn og registrere lokalhistorisk dokumentasjon. Vi har et godt samarbeid med organisasjonen «Solbergelva i Bilder», som har en tilsvarende funksjon på Nedre Eiker. 

Aktiviteten på Øvre Eiker blitt styrt av daglig leder, i samråd med tjenesteleder for Kultur og frivillighet og de frivillige i Sameia Fotoarkiv. Det blir lagt vekt på å arbeide innenfor rammene av kommunens kulturstrategi, samtidig som det tas hensyn til de frivillige medarbeidernes ønsker og interesser.  

Det arbeides fortsatt med innsamling og registrering av arkivmateriale, inkludert foto, film og lyd, samt med å gjøre dette materialet tilgjengelig på internettet. Arkivet får en rekke henvendelser fra ulike brukergrupper, deriblant lokalhistorikere, slektsforskere, skoleelever, studenter, forfattere, aviser, museer og ulike offentlige institusjoner. Det har vært et nært samarbeid med Nøstetangen Museum om videreutvikling av museet og årets utstilling. Det har også vært et samarbeid med Vestfoldarkivet om en ny utstilling ved Vestfossen Kunstlaboratorium, som er planlagt sommeren 2025. Også i år har Eiker Arkiv levert bilder til flere lokalhistoriske bøker og tidsskrifter, samt til skilting av kulturminner. 

  

Organisering og økonomi 

Arkivet holder til ved Øvre Eiker bibliotek og har hatt åpent for publikum 8 timer ukentlig fordelt på torsdag ettermiddag og fredag formiddag. Lokaler i kjelleren under biblioteket har vært disponert til magasin for arkivene. 

Arbeidet har som tidligere blitt ledet av Bent Ek, som har en 20% stilling knyttet til arkivet, i kombinasjon med 20% som rådgiver for kulturminnevern. For øvrig utføres arbeidet som frivillig og ulønnet innsats. Betalte oppdrag utføres i regi av Sameia Kulturminnelag, som også får tilskudd fra Eiker Historielag. Eiker Arkiv er medlem av Privatarkivforbundet. Faglig veileder er Ann Tove Manshaus, som er koordinator for privatarkivarbeid i Buskerud og Vestfold. 

 

Frivillig innsats 

Den frivillige innsatsen ligger fortsatt anslagsvis på omkring 3000 arbeidstimer. Bjørn Kristoffersen, Narve Klægstad og Ragnar Stenshorne har også i år vært viktige bidragsytere. Det samme er miljøet rundt Historielagets Gotisk gruppe, og dessuten har vi et uformelt samarbeid med foreningen «Slekt og Data», som annenhver torsdag har en frivillig medhjelper som hjelper publikum ved Øvre Eiker bibliotek. Ellers er det stadig kontakt med ulike miljøer og enkeltpersoner som bidrar til Arkivets innsamlings- og registreringsarbeid.  

  

Innsamling og registrering av materiale 

Vi har svært begrenset plass til å ta imot nytt materiale, og det har ikke blitt tatt imot større privatarkiver i 2024. Vi har imidlertid lånt inn en del fotografier og video for kopiering og digitalisering, samtidig som det arbeides med registrering av tidligere innsamlet fotomateriale. Det har blant annet blitt arrangert seks registreringskvelder i Nøstetangen Café, der publikum inviteres til å være med på registreringen. 

Prosjektet «Eikerhistorie» ble formalisert i mai 2024, da det ble dannet en paraplyorganisasjon for frivillige foreninger som ønsker å arbeide for å ta vare på sin egen historie. Her deltar Eiker Arkiv sammen med Nøstetangensenteret, Hellefoss Elveeierlag, Østsiden Jeger- og Fiskerforening og Eiker Historielag. Et arbeidsutvalg som består av Håvard Lind, Ragnar Stenshorne og Bent Ek har fått i oppdrag å arbeide med et forslag til hvordan detet samarbeidet kan organiseres og spesielt hvordan en kan sikre forsvarlig lagring av digitalt materiale på lang sikt. Lokaler i Storgata 7B brukes som samlingssted for prosjektet, og Historielagets «Gotisk gruppe» har også begynt å holde møtene sine her. 

 

Magasiner 

Mangelen på forsvarlig magasinplass ved Eiker Arkiv har helt siden starten vært en begrensing når det gjelder å ta imot større arkiver, og Eiker Arkiv har derfor støttet målet om å opprette et regionalt magasin, som er vedtatt i bevaringsstrategien for privatarkiver i Buskerud. Siden det fortsatt ikke er konkrete planer for dette, har Øvre Eiker kommune vedtatt å overføre de fysiske papirarkivene til Vestfoldarkivet. Dette er gjort i samråd med Eiker Arkiv, og det er mulig å gjennomføre fordi Vestfoldarkivet har fått tildelt midler til dette fra Arkivverket. Det er planlagt at arkivene skal overføres i løpet av februar 2025. Dette vil sikre forsvarlig oppbevaring, samtidig som alle arkivene vil blir ordnet og katalogisert slik at de blir lettere tilgjengelig for brukerne. Det vil også føre til at Eiker Arkiv kan prioritere arbeidet med digitalisering og registrering av digitalt materiale, slik at arkivene blir tilgjengelig for publikum også digitalt.  

 

Nettverk og samarbeidspartnere 

Eiker Arkiv har alltid hatt et godt samarbeid med andre frivillige organisasjoner, grendeutvalg, velforeninger og skoler. Dette vil videreføres, blant annet gjennom prosjektet «Eikerhistorie».  

 

Bruk av arkivet 

Arkivet har vært åpent for publikum torsdager kl.14-18 og fredager kl.11-15. Siden høsten 2024 har Storgata 7B vært samlingssted på torsdager, mens Arkivet fortsatt holder til på Øvre Eiker bibliotek på fredager. Det har vært regelmessig besøk, men mangelen på plass gjør fortsatt at det ikke er mulig å utvikle dette til det samlingsstedet vi ønsker. Vi har derfor dialog med kommunen om ulike alternativer til lokalisering. Internettsidene våre er stadig godt besøkt, og det er mange henvendelser på e-post og telefon.  

Arkivet leverer fotografier og annen dokumentasjon til ulike bokprosjekter og til Historielagets tidsskrift «Eikerminne», samt til Norsk Lokalhistorisk Institutts nettsted «lokalhistoriewiki». Det er fortsatt et tett samarbeid med Eiker Historielag rundt skilting av gamle setrer og husmannsplasser, og skiltingen ved ved Skarragruvene er fullført. Vi er også involvert i et prosjekt i regi av Buskerudbyen om oppgradering av kulturminneskiltingen langs «Sølvveien»  

  

Digital og skriftlig publisering 

På nettstedet lokalhistoriewiki.no har prosjektet «Eiker Leksikon» status som et eget delprosjekt, og dette vil få en sentral plass i formidlingsarbeidet, ved siden av blant annet den lokalhistoriske bibliografien – «Eiker Bibliografi» og en presentasjon av bygdas viktigste kulturminner, med utgangspunkt i kommunedelplanen for kulturminner og kulturmiljøer. Det arbeides spesielt med å gjøre registreringen av gamle boplasser tilgjengelig her. På lokalhistoriewiki er det også i løpet av året blitt laget et eget register over alle artikler i «Eikerminne» siden starten i 1949, og disse artijklene er nå tilgjengelig digitalt i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.   

 

Formidling 

Eiker Arkiv ser det først og fremst som en oppgave å tilrettelegge for lokalhistorisk formidling ved å stille materiale til disposisjon for bokprosjekter, utstillinger, foredrag og lokalhistoriske arrangementer. Dette inkluderer også prosjekter og aktiviteter der de frivillige medarbeiderne er involvert i ulike sammenhenger. I samarbeid med Nøstetangensenteret arbeides det med et nytt opplegg om jernalderhistorie som presenteres på Nøstetangen Museum for alle 4. klassene i kommunen. Vi har også et samarbeid med Dagsenterert ved Eikertun alders- og sykehjem, der det blir fokus på den lokale skihistorien på Eiker i forbindelse med VM på ski i slutten av februar. 

  

Prioriteringer for neste år 

Følgende arbeidsoppgaver skal prioriteres i 2025: 

  • Fullføre deponering av arkivmateriale i Vestfoldarkivet. 
  • Arbeide videre med alternativer til lokalisering.  
  • Utvikle eikerhistorie.no til en nettbasert løsning for lagring, deling og formidling av lokalhistorisk materiale. 
  • Vurdere muligheter for lagring i Digitalarkivet 
  • Fortsette å bruke lokalhistoriewiki.no til å bygge opp «Eiker Leksikon» og «Eiker Bibliografi», samt presentasjon av kulturminner og stedsnavn. 
  • Fortsette formidlingsarbeidet gjennom deltakelse i ulike prosjekter og arrangementer. 

 

 

 

 

 

Vi takker alle medarbeidere, alle som besøker arkivet og deltatt på registreringsmøter, alle som har levert inn materiale eller benyttet seg av materialet vårt i ulike sammenhenger, og alle som har kontaktet oss på e-post eller telefon med spørsmål og opplysninger. Gjennom dette samarbeidet skapes det en dialog der vi får inn mye verdifull informasjon, samtidig som vi sprer kunnskap om lokalhistorien. Vi takker også Solbergelva i Bilder, som har invitert oss med på sommertur og til juleavslutning, og som dessuten har bidratt med verdifulle råd i forbindelse med innkjøp av utstyr til Storgata 7B.  

 

Bent Ek, 

Vestfossen 16/1-2025