Print Friendly, PDF & Email

Celtic Inspiration Dance Company 10 år i 2010

Tekst: Anne Gallefos Wollertsen NE
08.02.2010/ 28.03.2010

FOTO: Bjørn Erik Nebell.

Fakta om irsk dans:
Da Irland ble selvstendig republikk på 1920-tallet, ble irsk språk og musikk gjenopptatt i skolene.
Irsk dans fikk et forbund som systematiserte og skrev ned tradisjonsdansene. Det ble også laget standardisert eksamen for danselærere, og konkurranser med et enhetlig system.
Fels betyr festival eller konkurranse på irsk. Alle danseskolene som er medlem av det irske danseforbundet kan arrangere konkurranser.

Riverdance:
Irsk dans – Riverdance – er en konkurranseidrett. De fleste konkurransene foregår utenfor Norge. Det konkurreres både i gruppedans og solodans.
Norge er med i regionen Mainland Europe, som betyr at alle konkurranser på kontinentet er åpne for norske dansere.
Det arrangeres også publikumsvennlige forestillinger og show.

22. april 2010: Benjamin W. Larsen nådde ikke helt til topps i VM, siden han gikk ut etter to danser. Han så imidlertid på turen til VM som en flott anledning til å lære mer, og det var gøy å se de andre danse, sa han til Eikerbladet 20. april.

Dansegruppa Celtic Inspiration Dance Company fra Nedre Eiker har 10-års jubileum i år. Riverdance er blitt en svært populær danseform, og i jubileumsåret består gruppa av ca 50 unge dansere. Gruppa holder til i lokaler på Mjøndalen Cellulose.

Gruppas leder, Kjersti Rentsch, forteller at gruppa tok en rekke edle medaljer i EM i Bremen i Tyskland i desember 2009, og de har flere forestillinger på trappene framover.
De skal bl a delta i TV-showet Norske Talenter, og vise forestillingen Celtic Shoes i Drammens Teater 6. og 7. mai 2010.

Dansegruppa driver også utveksling av elever med den irske samarbeidspartneren Michael Dillon, som er mentor og inspirator for de norske elevene.
Gruppa er registrert under forbundet An Coimisium i Irland. Det betyr at gruppa må følge forbundets regler og koder – noe det er mange av. Kjersti Rentsch er sertifisert som instruktør med eksamen.

Nyttårskonserten 2010 i Nedre Eiker, som gikk av stabelen på Folkets Hus i Krokstadelva og hvor dansegruppa viste en forrykende forestilling, ble de av varaordfører Knut Gjerde overrakt en gave på kr. 2000,- fra kommunen.

En av gruppas solodansere – og eneste guttemedlem – Jørgen Benjamin Windborg Laren på 13 år fra Solbergelva, er nordens første solodanser som har kvalifisert seg til VM i irsk dans, som går av stabelen i Glasgow Royal Concert Hall 29. mars 2010. Han har vært medlem av dansegruppa i bare tre år, men er et talent av de meget sjelden.
– Han gikk over fra nybegynner til viderekomne etter sånn ca to uker – han knekte rett og slett koden, sier Kjersti Rentch.
Som eksempel på hans begavelse, kan nevnes at dansen St. Patricks Day består av fem sett hvorav man vanligvis behersker to av disse – mens Benjamin fikser alle!
Benjamin deltok i Nordisk Mesterskap høsten 2009 og vant åtte førsteplasser og ble Nordisk Champion for juniorer. Senere på høsten deltok han i EM hvor han vant tredjeplassen – og med den kvalifiserte seg til VM.

 

Kilder: Tekstskriveren, Eiker Avis 24.03.2010, DT 26.03. 2010