Solberg kapell, Fredtun

God nytt år til alle med hjerte for historia i Eikerbygda!

Historielaget har sendt innkalling til årsmøte til alle medlemmer på e-post/post. Årsmøtet er planlagt til søndag 13/2-kl 18. Årsmøtet avholdes på Solberg kapell «Fredtun», Solbergelva. Vi tar alle mulige forbehold på grunn av corona-situasjonen. Blir det endringer, vil vi selvsagt varsle om dette.

Nedafor følger forslag til saksliste, forslag til årsberetning, forslag fra styret som legges fram til behandling i årsmøtet, samt oversikt over planlagte aktiviteter for 2022.:

Vennlig hilsen Stein Andersen, styreleder

ÅRSMØTE 2022

Sakliste:

1. Konstituering

Godkjenning av innkallingen og sakliste.

Valg av møteleder, sekretær og 2 personer til å underskrive årsmøtereferatet.

2. Beretning for årsmøteperioden 2020 – 22

3. Regnskap.

4. Forslag

a. Forslag som ønskes behandlet på årsmøtet, må være styret i hende seinest 24. januar.

b. Fastsetting av kontingent for kommende år.

5. Valg.

Valgkomiteens innstilling legges fram i møtet.

BERETNING FOR ÅRSMØTEPERIODEN 2020 – 2022

 

Nok et spesielt år

På lagets årsmøte 27. september 2020, ble det vedtatt at denne årsmøteperioden skulle forlenges til ettervinteren 2022. Bakgrunnen for dette var pandemien som hadde lagt hindringer i veien for normal foreningsvirksomhet.

Dessverre har også denne årsmøteperioden vært preget av coronavirus, noe som i sin tur har forårsaket restriksjoner og hindringer for normale prosedyrer. Styrets virksomhet og utvalgenes aktiviteter har vært preget av dette, men en del har allikevel latt seg gjennomføre.

Styrets leder har i perioden sendt ut informasjonsskriv, og som tidligere har informasjon også blitt lagt ut på lagets Facebook-side og på hjemmesiden på Internett.

 

Årsmøtet 2020

Eiker Historielags årsmøte ble som nevnt holdt på Fossesholm 27. september 2020. Årsmøtet ble satt med 31 stemmeberettigede til stede.

Etter årsmøtet ble det servering av kaffe og kringle. Det ble avviklet loddsalg. Alt under strengt smittehensyn. Etter kaffepausen kåserte Ellen Pauline Steen om de arkeologiske utgravingene som var foretatt på Fossesholm i løpet av 2020. Svært interessante funn var gjort.

 

Medlemstall

Det er p.t. registrert 264 medlemmer ( 2020: 260). Kontingentinnkrevingen og medlemsoversikten er ivaretatt gjennom Medlemsnett ved Sparebank 1 Modum.

 

Økonomi

Regnskapet er som foregående år ført av firmaet «RegnskapsSjefen A/S» i Krokstadelva, og revisor har vært Thor Gunnar Bakkerud.

Det vises for øvrig til framlagt regnskap for årsmøteperioden.

 

Styret

Styret har bestått av: Leder Stein Andersen, kasserer Nils Skarra, sekretær Kjell Klokkerud og styremedlemmene Marit Sauren, Per Erik Knive og Gunnar Nicolai Halvorsen.

Det ble ikke valgt nestleder på årsmøtet.

Varamedlemmer: Mina Loe Elde og Pål Ødemark.

Styret har i perioden hatt 10 møter, og behandlet 75 saker.

Viktige saker har vært:

• Buskerudmuseets leieforhold til Fossesholm. Etter at styrets forslag om overdragelse av historielagets eiendommer til Stiftelsen Fossesholm Herregård viste seg å være lite populært hos en del medlemmer, ble sonderingene omkring dette avsluttet.

I stedet er det inngått avtale om at Stiftelsen Fossesholm Herregård (SFH) fra årsskiftet 2021/2022 overtar alt arbeid med forhandlinger om, og oppfølging av, leieavtale med Buskerudmuseet. Buskerudmuseet er orientert, og har ingen merknader til avtalen. Avtalen frigjør verdifull kapasitet for styret til å arbeide med medlemsarbeid, /medlemsaktiviteter, og likevel sikre at eiendommen blir ivaretatt på en god måte.

• Restaurering av formalhaven. Den historiske haven lå på sydsiden av Fossesholms hovedfløy, i dag en del av historielagets eiendom, og naboeiendommen mot syd som eies av SFH. Styret har inngått avtale med SFH om at de kan disponere historielagets del av formalhaven. Restaureringen vil også omfatte bygningsmessige endringer på hovedfløyen mot syd (tilbakeføre tidligere port mot syd). Avtalen sikrer at Historielaget skal godkjenne restaureringen før igangsetting, samt at laget ikke skal påføres kostnader ved arbeidene.

• Thomasgården. Materialene som historielaget hadde lagret, viste seg å være i så dårlig forfatning at gården ikke kunne settes opp/rekonstrueres uten formidable kostnader. I tråd med vedtak gjort på årsmøtet i 2020, er materialene nå destruert. Ingen var interessert i å overta dem, og lagringsplassen måtte frigjøres.

• I 2021 var det 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født. Hans tilknytning til Eiker førte til at historielaget har hatt dette i fokus. Lederne for arkivene på Eiker, Gjermund Glittfjell og Bent Ek, samt leder av arrangementskomiteen, Ståle Berdal, har stått i bresjen for dette. Det vises derfor til beretningen fra arrangementskomiteen (se nedenfor)

• Styret har også vært involvert i flere bokprosjekter. Det mest omfattende er utgivelsen av et praktverk om Fossesholm. Boka har tittelen «Fossesholm og herregårdstiden» med Einar Sørensen som forfatter. Boka vil bli lagt ut for salg våren 2022.

Nyutgivelsen av «Eiker i krig» (Odd Myklebust) ble ferdig til jul 2020, og er allerede utsolgt.

Vår årbok «Eikerminne» ble i år som i fjor utgitt før jul. Salg og fordeling har gått etter planen. Ansvarlige – se bokkomiteen.

• Styret har arbeidet med flere prosjekter:

a) Skarrud Barnehjem. Portalen til barnehjemmet vil bli restaurert av eieren og forventes oppsatt i løpet av våren. Det arbeides videre med planer om ei info-tavle på stedet.

b) Et prosjekt om å gjenskape noe vedr. tømmerslepinga i Vestfosselva, bød på store vansker og er foreløpig lagt på is. En installasjon er under planlegging i samarbeid med grendeutvalget.

c) Ei gruppe bestående av Nils Skarra og Kjell Klokkerud med bistand av Bent Ek, er i gang med å sette opp info-skilt på gamle boplasser. Foreløpig er en del plasser på vestsiden av Eiker merket. Målet er imidlertid å merke gamle boplasser over hele bygda.

d) Stiftelsen Verkstedet i Solbergelva arbeider med et prosjekt om Nedre Eikers industrihistorie. Eiker Historielag er involvert som observatør og mulig bidragsyter.

• Eiker Historielag har av markedsføringshensyn deltatt på «Jul i Parken» i Vestfossen og julemesser på Portåsen og Temte gård.

 

Komiteer og utvalg

Arrangementskomiteen har bestått av Ståle Berdal (leder),Berit Lindbeck, Bjørg Nævra Myhre, Sissel Hoel Nedberg, Inger Tveten Steen.

Lagets aktiviteter ble endel preget av koronapandemien som vedvarte hele dette året. På grunn av smittesituasjonen ble de fleste arrangementer gjort utendørs som «vandringer» . I alt hadde vi tre slike opplegg og høstmøtet ble et innendørsmøte hvor det ble gjort navneregistrering etc. for evt. smittesporing og avstandsregler under møtet osv.

 

I dette året var det 250 år siden Hans Nielsen Hauges fødsel og EH ville være med å markere dette med to «vandringer i HNH spor på Eiker».

Lørdag 22/6 samlet ca. 30 deltagere på Fossesholm. Guide var Eldar Steen. Derfra vandring langs gater og veier til Fredfoss hvor haugianerne startet papirmølle i 1802. Omvisning der ved Arne Johannessen.

Den 21/8: Kultur og geologivandring fra Portåsen med Reidar Andresen og Ole N Hammerborg som guider. Ca. 25 deltagere.

Den 28/8 samling på Solberg Spinderi som også ble startet av haugianere (1818). Guiding ved Gjermund Glittfjell og vandring til Ulverud gård . 12 deltagere.

Høstmøte 28/10 på Fossesholm herregård i låven. Foredrag v stortingsmann Per Olav Lundteigen om HNH og hvordan han ble viktig for samfunnsutviklingen her og ellers i landet. Musikalsk innslag ved Finn Krogh. Ca. 100 deltagere

 

Festkomiteen har bestått av Berit Lindbeck (leder), Jan Lindbeck, Maria Skogstad Hauge, Arne Hauge, Rønnaug Thorrud, Sigmund Thorrud.

Komitéen har stått ansvarlig for den praktiske gjennomføringen av de møter og tilstelninger historielaget har avviklet.

 

Valgkomitéen har bestått av Reidar Andresen (leder), Toril Bakke Stenshorne og Kari Bergan Røren.

 

Redaksjonskomiteen for Eikerminne har bestått av Bent Ek, Trond Bollerud, Pål Ødemark og Bjørn Kristoffersen (billedansvarlig).

 

Faste aktiviteter.

Eiker Arkiv er et samarbeidsprosjekt mellom Historielaget og kommunene Øvre Eiker og Drammen. Avdelingen pø Øvre Eiker er underlagt «Seksjon for kultur og livkraft» og holder til ved Øvre Eiker bibliotek i Hokksund. Det frivillige arbeidet er organisert av foreningen «Sameia Fotoarkiv». Avdelingen på Nedre Eiker er tilknyttet Drammen byarkiv, men har egne lokaler ved Solberg Spinderi. Det frivillige arbeidet er organisert av foreningen «Solbergelva i bilder».

 

Begge avdelingene arbeider med innsamling og registrering av lokalhistorisk dokumentasjon. Resultatene presenteres bl.a. i «Eikerminne» og på internettsidene eikerarkiv.no og lokalhistoriewiki.no. Leder for arkivet i Øvre Eiker er Bent Ek. Leder for arkivet i Nedre Eiker er Gjermund Glittfjell. Øvre Eiker har bevilget en stillingsressurs på 20%, mens Drammen har gitt 25% til lederne.

 

Historielaget deltar i ei styringsgruppe som arbeider med en prosess som involverer de frivillige som jobber med Eiker Arkiv og som tar sikte på å gjøre Eiker Arkiv enda bedre. Dette arbeidet har stoppet opp, men vil forhåpentligvis bli startet opp igjen seinere.

Aktiviteten i Eiker Arkiv har også i år vært en god del redusert pga. corona-pandemien.

 

Gotisk gruppe. Denne gruppen fortsetter som tidligere med Arnt Hole som leder. Det er møter annen hver torsdag på Øvre Eiker Arkiv, biblioteket i Hokksund.

Dokumentene som transkriberes blir lagt ut på internett. Nye medlemmer ønskes hjertelig velkommen. Det kreves ingen forkunnskaper.

Det har blitt så som så med møtene de 22 siste månedene pga. korona. De møtene som har vært avvikla, har hele tiden fulgt de gjeldende retningslinjer.

 

Barnas Historielag har bestått av Bent Ek (leder), Reidun Bollerud, Ole Hammerborg og Reidar Andresen. Den årlige sommerleiren på Fiskum ble avlyst pga liten påmelding. Pga corona-pandemien har det ikke vært lagt opp til andre arrangementer.

 

Eiker 13. februar 2022

 

Stein Andersen (sign.) Marit Sauren (sign.) Nils Skarra (sign.)

Kjell Klokkerud (sign.) Per Erik Knive (sign.) Gunnar Nicolai Halvorsen (sign.)

 

Styrets forslag til årsmøtet.

Styrets forslag nr. 1:

Vedtektenes §4 gis tillegget som er markert med rødt.

 

§ 4. Styret.

a) Laget ledes av et styre på 6 medlemmer med to varamedlemmer. Styret består av leder, nestleder, kasserer, sekretær og to styremedlemmer. Ett av styrets medlemmer er leder av arrangementskomiteen. Videre velges to nummererte varamedlemmer som har møte- og uttalerett også når styret er fulltallig. Lederen innkaller til møte med minst 5 dagers varsel. Sakliste skal normalt følge innkallingen.

Det føres møtebok for styremøtene.

 

Begrunnelse: Leder av arrangementskomiteen møter på alle styremøter, men har ikke formelle rettigheter som stemmerett og forslagsrett.

 

Styrets forslag nr. 2:

Vedtektenes §5, pkt. a) gis tillegget som er markert med rødt.

 

§5. Komitéer, utvalg og underavdelinger.

a) Arrangementskomitéen har ansvar for planlegging og gjennomføring av vedtektenes pkt. 2.b. Årsmøtet velger 6 medlemmer til komitéen, deriblant en leder. Lederen er også medlem i hovedstyret. Det gis referat til styret.

 

Begrunnelse: a) Setningen bør legges til, hvis forslag 1 vedtas.

 

Styrets forslag nr. 3:

Det opprettes kontrollkomite. Setningen markert med rødt tas inn som nytt punkt i vedtektenes §5. Rekkefølgen på punktene redigeres.

 

§5. Komitéer, utvalg og underavdelinger.

Nytt punkt: Kontrollkomiteen består av leder og ett medlem. Komiteens medlemmer kan ikke

ha andre verv i lagets styre eller komiteer. Komiteen gir rapport til årsmøtet.

 

Begrunnelse: Lagets regnskap er overtatt av et profesjonelt regnskapsbyrå. Et medlem fra

egne rekker kan vanskelig fylle en revisorfunksjon i forhold til dette. Styret finner det mest hensiktsmessig å opprette en kontrollkomite med et mer overordnet mandat. Foreløpig mandat vil være:

– påse at lagets midler er anvendt i henhold til lover, vedtak, bevilgninger og økonomiske rammer, samt at de øvrige vedtak og økonomiske disposisjoner er i samsvar med lagets gjeldende vedtekter.

– ha adgang til lagets regnskaper, referater fra styremøter, samt eventuell korrespondanse med regnskapsfører. Kontrollkomiteen kan på eget initiativ kontakte kasserer/regnskapsfører for å skaffe seg best mulig oversikt over lagets drift og økonomiske stilling.

 

Styrets forslag nr. 4:

Dersom forslag 3 blir vedtatt, fjernes setningen markert med rødt fra §7, pkt. b.

 

§7. Årsmøtet

b) Årsmøte skal behandle styrets årsmelding og dets reviderte regnskap. Revisor for kommende periode skal velges på årsmøtet. Videre skal årsmøtet behandle framlagte forslag, fastsette kontingent for kommende år, og foreta nødvendige valg på grunnlag av valgkomitéens innstilling.

 

Styrets forslag nr. 5:

Medlemskontingenten beholdes uforandret kommende år.

 

 

Aktivitetskalender 2022

Styret i EH ønsker å gi medlemmene en foreløpig skisse av planlagte aktiviteter i laget dette året. Pandemien med Covid-19. vil også i år medføre stor usikkerhet for å kunne møtes. Vi ber derfor om at alle følger med på Eiker historielag sin FB-side -der vil våre program bli oppdatert.

Februar: Søndag 13/2-kl 18. Årsmøte avholdes på Solberg kapell «Fredtun», Solbergelva

Historisk tema: «Haugianere som satte spor i Nedre Eiker». Musikk og dikt.

Mars: Lansering av nytt storverk om Herregården Fossesholm. v forfatteren Einar Sørensen. medlemsmøte på Fossesholm

April: Besøk i Drammens Museum. Guidet omvisning bl.a. ser vi glasskunst fra Nøstetangen og malte tapeter fra Fossesholm.

Mai: Medlemsmøte med omvisning på Fossesholm herregård.

Juni: Sommertur. Busstur m/ guide til Bingen. Tema er næringsliv langs Bingsvassdraget. Picknik underveis.

August: Vandretur til gamle boplasser i Ø.Eiker. EH- har pågående prosjekt med merking av boplasser på Vestsida, mest rundt Hoensvannet. Picknik.

Oktober: Medlemsmøte: Tema om gårdsnavn og tradisjoner på Eiker. Flere historiske beskrivelser fra dagbøker og biografier

Barnas historielag:

Middelalder dager v Fiskum gamle kirke

Geologidag på Portåsen.

Tradisjoner i barneleker på Fossesholm.