Print Friendly, PDF & Email

Trollbundet av Svalbard-øglen!

Tekst og fotos: Anne Gallefos Wollertsen NE
30.03.2008

Drammen og Omegn Geologiforening har laget et flott geologimuseum i kjelleren i Verkstedet på Solberg Spinneri. T.v geolog Reidar Andresen og t.h ildsjel og primus motor Kai Martinsen.

Audun og Cian studerer keramikkutstillingen med produksjonsutstyr og varer fra bl a Aaserud teglverk i Solbergelva.

Finn Arnesen kikker på en del av teglesteinsindustriutstillinga i museet. I Solbergelva lå det flere teglverk langs elva.

Magne Grønvold foran steinhoggeravdelinga. Solbergelva hadde steinbrudd i hele åssida fra Nedre Eiker kirke til Vinnes.

Ivrig studie av modellen over Nedre Eiker i «gamle dager».

Norges eneste øgle-ekspert, Jørn Hurum fra Nedre Eiker, trollbandt et 100-talls publikum på kulturkveld!

Sjelden har vi sett unger i alder fra om lag 5 år og oppover sitte så musestille og så fenget av en foredragsholder som da denne kjente professoren fortalte om krystaller og fossiler i Nedre Eikers enestående geologi – samt om øgler – i Verkstedet på Solberg Spinderi torsdag 27. mars 2008!

Jørn Hurum har en utrolig levende og likefram måte å fortelle på, og ble nærmest overfalt av unge ivrige fossil- og øgleinteresserte unger etter foredraget! For mange av dem var det nok en stor opplevelse å få møte sin helt fra Newton på TV!
Det store høydepunktet var nok beretningen og bildene – i form av både stillbilder og film – fra utgravningene av verdens største havøgle på Svalbard i fjor sommer, og da Hurum fortalte at øgla hadde tenner like lange som en slangeagurk, loffer på 3 meter og at hele dyret var ca 15 meter langt, gikk det noen gisp gjennom forsamlingens barn. Det spennende er at bare 3 dager før ekspedisjonen reiste hjem i sommer, oppdaget de et nytt skjelett av samme type øgle, som skal utgraves til sommeren. Mon tro om det kanskje er enda større, eller enda bedre bevart?

Likså var det musestille da Hurum fortalte om ekspedisjonen som bodde i teltleir hvor doen var et hull i bakken og hvor man alltid måtte ha med seg geværet på do! Hvorfor? Jo, mennesker er nemlig isbjørnmat på Svalbard… Matteltet lå derfor et stykke unna, nettopp for å friste eventuelle isbjørner til heller å rusle dit etter godlukta og spise der, i stedet for til teltleiren hvor det bare lukta svette og promp…!

Det var et mektig spennende foredrag vi fikk, og vi tror nok at flere av de tilstedeværende unge kunne tenke seg å gå Jørn Hurum i næringa etter hvert!
Før foredraget var det tjukt av folk i geologisenteret i Verkstedets kjeller, som rommer en stor og rik geologiutstilling samt egne steinindustri-, keramikk- og teglsteinsavdelinger. Drammen og Omegn Geologiforenings egne medlemmer var dyktige veiledere for et imponert publikum.

Jørn Hurum og en øgle-hekta ung mann hadde mye å snakke om!

Nicolai hadde funnet en fossil ved hytta ved Stavern!