Print Friendly, PDF & Email

«MIF i hundre» – Glimt fra en hundreårig idrettshistorie

Arve Somdahl
04.08.2010
Sist oppdatert 10.08.2010

 Mjøndølerne jubilerer
Fra Verdens Gang
12. juli 1920
Mjøndalens Idræts-forening 10 Aar
– En pioner paa Landsbygden.
LES MER!

«MIF i hundre» har blitt til ved et samarbeid mellom de ulike gruppene i MIF. Redaktør er Odd Myklebust. Arve Somdahl og Roar Nordheim Larsen har vært medredaktører. Legges ut for salg fra medio august.

Den første Mjøndalen IF antas å ha blitt ble stiftet i 1906, muligens tidligere, men denne foreningen gikk inn på grunn av en gjeld på kr. 98.50. Forløperen fra nærmere århundreskiftet var ”Skiløberforeningen” , som senere ble døpt til «Mjøndalen Skiklub». Det var altså skisporten som var den eldste gren. Men fotballen, den nye folkesporten, kom på programmet allerede i 1906. Det er dokumentert at ” den første Mjøndalen IF” spilte lokale kamper det samme året, bl.a. mot nabo Birkebeineren. Men det tok enda rundt ti år før en skikkelig fotballbane ble opparbeidet, nemlig ”Mjøndalen gamle grus” i 1915. Vikkollen ble offisielt åpnet i 1914. De to anleggene la grunnlaget for en lang og aktiv epoke i klubben. Det var innflytteren Franz Wollmann som innførte fotballsporten i bygda. Vi lar han selv fortelle om den første tida:

” Som musikkelev på Oscarsborg var jeg med og spilte en del fotball. Jeg kom til Mjøndalen høsten 1905, og savnet forballen. Sammen med mine kamerater begynte jeg å prate om fotballspillet. Vi ble enige om å spleise til en fotball våren 1906, og den ble kjøpt av undertegnede hos Harald Lyche & co. Da jeg kom med toget fra Drammen, var der møtt opp en hel del mennesker på stasjonen, både unge og gamle. Ballen ble revet ut av hendene på meg, og i full fart bar det oppover veien mot en plass bakenfor Mjøndalen Cellulose. Det ble sparket både høyt og lavt ut over kvelden, og interessen var meget stor. Men etter det søte kløe kommer den sure svie. ”Dagen derpå” meldte seg for alle mann. De var så støle at de nesten ikke kunne flytte bena. Jeg oppfordret dem bare til å møte opp dagen etter, så ville alt bli bra. Nå var det om å gjøre å få et lag, og det ble det også ganske snart. Så vidt jeg husker besto det av følgende spillere: Oscar Dahl, Trond Engen, Petter Hedenstad, Sigurd Olsen (skomakeren), Anton Blomquist, Karl Andersen, Ditlef Jensen, Sofus Svendsen, (..) Kristiansen, Otto Bakken og Franz
Wollmann ….
”( fra MIF’s jubileumsbok 1960)

MIF 1910 – 2010
Den nye foreningen ble stiftet på Meierisalen den 22. august 1910. Selv om det er fotballen som satte Mjøndalen på norgeskartet, har MIF alltid vært en allidrettsklubb. Bandy kom på programmet i 1924 ( som 7-mannsbandy). 11-mannsbandy ble en realitet i 1928. Samme år kom friidretten til som egen gruppe. Vi må helt fram til 1945 før kvinnene kom med og dannet Damegruppa, som senere byttet navn til Turngruppa. Juniorgruppa var også et ”etterkrigsbarn” fra 1945, samme år som MIF-AVISA så dagens lys. Håndballsporten kom til som en del av Damegruppa, men fikk en kortvarig levetid. Det var ikke før i 1969 at håndballen ble en egen gren i foreningen.

Mjøndalen IF ga ut sin første jubileumsbok ved 50-års-jubileet i 1960 og fulgte opp med en ny bok i 1985 i anledning 75-årsfeiringen. MIFs historie fram til 1985 finnes også på MIFs nettsider under www.mif.no. I år foreligger jubileumsboka ”MIF i hundre” som blir lagt ut for salg fra midten av august. Den er på 301 sider, inneholder mye lokalhistorie og er spekket med fotografier.