Print Friendly, PDF & Email

Skjulte kulturskatter i Solbergelva

Kulturminnedagen søndag 11.september 2011
11.09.2011

 

Eiker Historielag markerte også i år den internasjonale kulturminnedagen med et lokalt arrangement. Årets tema var «Skjulte skatter – spor i landskapet», og vi hadde lagt opp til en temadag om geologi, steinbrudd og teglverk – som vanlig med fri entré.

Dagens omvisere var Reidar Andresen og Gjermund Glittfjell. Programmet startet på Hågenstad ved Gamle Riksvei, der vi fulgte en ryddet sti bort til restene av teglverksdriften ved Bjørhus gård.

Deretter fortsatte vi til Vevstua ved Solberg Spinderi, der Solbergelva Sanitetsforening sto for salg av kaffe og kaker. Det ble vist film, både fra ryddingen av Bjørhus teglverk og fra produksjonen ved et gammelt teglverk. Deretter var det omvisning i det flotte geologimuseet som Nedre Eiker Geologiforening har innredet ved Spinderiet.

Dagen ble avsluttet med en liten kulturvandring til «Jonsebrøttet» og noen av de andre gamle granittbruddene i åsen ovenfor Ulverud.

Gjermund informerer om restene av Bjørhus teglverk, som de seinere år igjen har kommet fram i lyset takket være innsats fra elever ved Solberg skole.

Omkring 1920 var det full aktivitet i Jonsebrøttet. Et besøk der er en av postene på programmet under Kulturminnedagen.