Print Friendly, PDF & Email

Unionsutstillingen 1905 – 2005 i Verkstedet på Solberg Spinneri

Tekst: Anne Gallefos Wollertsen NE
Foto: Frode Caspersen NE
06.11.2006

Dronning Mauds bluse.

 

Porselen og glass.

 

Populære postkort.

 

Tidsriktig kjøkken.

I anledning markeringen av unionsoppløsningen Sverige – Norge i 1905, ble det i juni 2006 arrangert en utstilling i Verkstedet på Solberg Spinneri som gjenspeilet dagligliv, arbeidsliv, kunst og kultur i Eiker rundt århundreskiftet.
Utstillingen rommet gjenstander og klær i bruk på denne tiden, en bildeutstilling som tok for seg folks levevilkår i 1905 samt en «finere» stue og et arbeiderkjøkken. Smia i verkstedet ble også pusset opp til utstillingen, og framstår nå nærmest komplett og med mulighet for benyttelse.
Prikken over i-en var dog anskaffelsen av en ekte Schneider Canet kanon 1898-modell maken til de som var tenkt utplassert på Geithol Batteri i Solbergåsen i 1905 i tilfelle krig med Sverige. Kanonen ble overlatt permanent til Eiker Arkiv fra Forsvarsmuséet mot at den ble tilgjengelig for publikum.
Samtidig som unionsutstillingen ble åpnet, ble også Drammen og Omegn Geologiforenings unike og meget innholdsrike geologi- og steinindustrisenter i kjelleren i Verkstedet åpnet. Der finner man en meget omfattende mineralutstilling samt en utstilling av verktøy og redskap fra steinhoggerindustrien i Solbergelva, og i et tilliggende rom er det en utstilling fra teglverksindustrien i bygda.

Medarbeidere i Eiker Arkiv samlet i finstua: F.v. Kari Bergan Røren, Gjermund Glittfjell, Frode Caspersen, Jan Engedahl og Anne Gallefos Wollertsen.

 

Her ses den original Schneider Canet kanonen, lik de som skulle utplasseres på Geithol batteri i tilfelle krig med Sverige i 1905. Nå i Eiker Arkivs eie.