I sommer var det tiende gang Fiskum middelalderdager ble arrangert. Jubileet ble markert med et kurs i middelaldermat, med den svenske arkeologen Daniel Serra som kursholder. Det gikk over to dager og omfattet blant annet retter som helstekt lam i kokegrop, krydderpølser, bondebønder, “Den Tyske Ordens surkål”, fransk “kyllingrilettes”, ristede neper, ferskost. stekt brød, gønkålsgrøt med røkt ørret, “hedenske erter”, middelaldersennep og grønn saus, samt kryddervin. Kurset foregikk utendørs i flott sommervær, og maten ble tilberedt over åpen varme. Avslutningen på kurset var et stort gjestebud lørdag kveld, for kursdeltakerne og alle som bodde i leiren med familie og venner. Her fikk vi også en konsert med trioen Harriet Fjeldheim, Sonja Lidsheim og Hanne Wigen Thygesen.

Det andre hovedprosjektet i år var bygging av en klopp utover mot Fiskumvannet. Tømrer Øyvind Mauren står i spissen for prosjektet, som bruker øks, navar og andre redskaper fra middelalderen. Stien ble påbegynt under jonsokleiren for barn tidligere på sommeren og vil bli fullført i løpet av høsten 2019. Når den står ferdig, vil en få tilgang til et flott utsiktspunkt ut mot Fiskumvannet.

Ellers var det som vanlig mange aktiviteter på området – pilefletting, nålebinding, bygging av skigard og flettverksgjerder, gamle brettspill, padling med stokkebåt og bueskyting. De første teltene ble satt opp i begynnelsen av uka, og etter hvert overnattet nærmere 20 mennesker i leiren. Vi ønsker enda flere velkommen neste år! 

Følg Daniel Serra på Facebook

Følg Fiskum middelalderdager på Facebook

Fiskum middelalderdager 2019 – teltleiren med Fiskumvannet i bakgrunnen.

Middelalderdager 2019 – teltleiren med Fiskum gamle kirke i bakgrunnen.

Det nye store middelalderteltet måtte heises opp ved hjelp av bil.

Ett av årets hovedprosjekter var bygging av klopp ut til Fiskumvannet, ledet av middelaldertømrer Øyvind Mauren.

Matkurset med Daniel Serra hadde rundt 15 deltakere.

Matlagingen foregikk utendørs i strålende sommervær.

Sissel, Reidun og Bent stapper pølser.

Instruktøren er fornøyd med resultatet.

John, Knut og Sissel siler av kryddervinen.

Første kursdag ble avsluttet med et enkelt måltid og harpespill av Ingrid Hals og Svein Westad.

Haakon og Lise prøver det gamle brettspillet “Glück’s Haus”.

Reidar gir opplæring i sverdkamp.

Fredag kveld: Lammet legges ned i kokegropa.

Lørdag kveld: Lammet tas opp av kokegropa.

Kai Tore fikk ansvaret for oppdelingen av lammet.

Cristina, Anita og Sissel steiker pølsene.

Matkurset ble avsluttet med gjestebud lørdag kveld.

Daniel Serra holdt et lite foredrag om “kulinarisk arkeologi”.

Hanne Thygesen, Sonja Lidsheim og Harriet Fjeldheim underholdt med musikk og sang fra middelalderen.

Gjestebud med mat og musikk fra middelalderen.