Print Friendly, PDF & Email

Nedre Eiker bibliotek 100 år i 2009

Tilrettelagt av Anne Gallefos Wollertsen NE
29.01.2009

I jubileumsåret vil vi legge ut små historier og saker som har med bibliotekets historie å gjøre, og vi starter med året 1945 da det 1. oktober ble avholdt møte i styret for folkeboksamlingen. Møtet var sammenkalt av Ragnar Karlsen som var fungerende formann, og formålet med møtet var å ansette bibliotekar og assistent.

En av søkerne til assistent-stillingen var frk Magny Viken, gift Opdahl, kjent som innehaver av Opdahl Blomster i Mjøndalen. Her er hennes egen beretning:

Grunnen til at jeg søkte om jobb på biblioteket, var vel at jeg var glad i å lese selv. Biblioteket lå i gården til Thekla Korsgård. Med inngang fra det som den gang het Møllergata, nå Storgata. Thekla Korsgård drev den gang manufaktur- og systue med inngang på hjørnet av bygningen. I dag driver Sandra samme type butikk på stedet. Biblioteket hadde åpent fra 18.00 til 20.00 om kvelden to eller tre dager i uka. Bibliotekaren het Normann Frydenlund, og var vel bare en tre-fire år eldre enn meg som da var 19 år. Jeg husker ham som litt spesiell, men en veldig snill sjef.
Det lille rommet med skranke var fullt av folk hele kvelden, og mange av de samme folka kom igjen gang etter gang. Bøker som var populære like etter krigen var Tatt av vinden, Trygve Gulbrandsesns tre bøker Bakom synger skogene, Ingen vei går utenom og Det blåser fra Dauingfjell. De tre musketeer, sjøhelten Hornblower og krimdronningen Agatha Christi ble også mye lest.

Nedenfor ser du styreprotokollen fra nevnte styremøte.