Print Friendly, PDF & Email

Popgruppa Souls fra Eiker

 

Tekst: Jon Vidar Bergan
Tilrettelegging: Frode Caspersen

25.01.2019

 
 

Fra venstre: Tor Horgen Ellingsen, Bjørn Horgen Ellingsen (sittende), Inge Christofersen, Stein Andersen, Ingar Pedersen.

Popgruppa Souls fra Eiker holdt på fra 1965-69 og ga ut tre singler, hvorav «Mother» var en av de mest solgte norske singlene i 1966.

Inspirert av særlig The Beatles ble de dannet som The Souls seinhøsten 1965, da tre av medlemmene gikk i samme klasse (3. gym) på Hokksund Gymnas: 18-åringen Inge Christofersen (vokal, gitar, piano) fra Krokstadelva, 18-åringen Bjørn Horgen Ellingsen (orgel, vokal) fra Krokstadelva og 19-åringen Stein Andersen (trommer, vokal) fra Vestfossen. Bjørns lillebror Tor Horgen Ellingsen (16) ble bassist/vokalist, og på gymnasets grøtfest i desember 1965 livedebuterte The Souls som pauseband for Twilights fra Mjøndalen. Fordi Inge ville konsentrere seg om å synge på scenen, rekrutterte de ved nyttårstider gitaristen Ingar Pedersen (16) fra Mjøndalen.

Bandet deltok i norgemesterskapet for amatørorkestre våren 1966. De vant semifinalen på Folkets Hus i Mjøndalen og deretter østlandsfinalen i Drammens Teater 13. mai. I landsfinalen i Oslo ble de nummer to etter å ha spilt Manfred Mann-låta «Pretty Flamingo» og «Mother», som Inge hadde skrevet som 16-åring da hans mor døde av kreft. Den ble første gang framført av ham og Bjørn i en musikktime på gymnaset. Per Gunnar Jensen fra Manu hadde allerede etter semifinalen gitt The Souls platekontrakt.

 

«Mother» kom ikke inn på VG-listas Topp 10, men var på et tidspunkt sommeren 1966 den nest mest solgte singlen med en norsk artist – samt den 11. mest solgte for året 1966, med et totalt salg på hele 15 000 eksemplarer. The Souls var dessuten årets 8. mest populære norske artist. «Mother» greide 10. plass og  ei uke på «Ti i skuddet» 12. august 1966. Singlen ble også utgitt i Sverige, hvor det ble 14. plass på «Tio i topp», og utrolig nok i Vest-Tyskland og Argentina. Også B-sida «I Feel Better Now» var skrevet av Inge. Den ble testet på «Ti i skuddet» 15. juli, altså før «Mother», men fikk bare 16 stemmer og gikk ikke videre.

 

Suksessen med «Mother» førte til spillejobber. The Souls spilte over hele Buskerud samt litt i Oslo og Østfold. Sommeren 1967 var de på en kort vestlandsturné (Kvinesdal, Tau, Skudeneshavn og Haugesund). Publikumsoppslutningen var varierende, fra 16 i Tofte til nesten 3000 i Kvinesdal, og de satte publikumsrekord på Casino i Drammen sommeren 1966. Bandnavnet var forkortet til Souls da oppfølgersinglen «The Day Is Over»/«Monday-Friday» kom ut 8. mars 1967. Førstnevnte var skrevet av Inge Christofersen, mens b-sida var Manfred Mann-låta «You’re On  My Mind» med ny tittel.

 

 

Diverse avisklipp

Til finalen i Buskerud- mesterskapet. Avisklipp fra 1966

Avisartikkel fra høsten 1966

Intervju med Souls, fra Haugesunds avis. Sommerturneen på Vestlandet sommeren 1967 ble avsluttet i Haugesund

Utklipp fra VG som viser at «Mother» var den. 11. mest solgte singlen i 1966 med en norskspråklig artist.

Souls var misfornøyde med Manu fordi de ikke så noe til pengene fra det gode salget av «Mother». Deres 3. og siste single kom ut på Arne Bendiksens plateselskap Triola i 1968. Både den eksperimentelle og sofistikerte «Money» og b-sida «An Oldfashioned Grandmother» var skrevet av Inge Christofersen, som dessuten designet alle bandets singlecovere.

 

Souls ble oppløst våren 1969. Brødrene Ellingsen forlot musikklivet, Stein Andersen spilte litt på hobbybasis tidlig på 70-tallet, mens Ingar Pedersen var med et halvt år i Shakemen (1971-72). Inge Christofersen fikk seg jobb som produsent i Arne Bendiksens studio og ga da også ut to soloplater: singlen «Ingen diskresjon» (1969) og lp-en Refleksjoner (1970). På disse spilte han nesten alle instrumentene, og han designet plateomslagene. Stein var med på trommer og koring. I 1979 deltok hans «Sang uten ord» i Melodi Grand Prix (7. plass) og i 1984 fikk han utgitt sine sanger på lp-plata «Stjernenatt». Det var et Krokstadelva-prosjekt som involverte en rekke vokalister. Inge døde av kreft 14. september 2008, 61 år gammel.

Platecover