EIKER ARKIV, avd. Øvre Eiker

 

Årsrapport 2019

Eiker Arkiv har også i fortsatt som et samarbeid mellom Øvre Eiker kommune, Nedre Eiker kommune og Eiker Historielag. Det frivillige arbeidet på Øvre Eiker har vært organisert gjennom Sameia Fotoarkiv, som er en frivillig organisasjon.

Det har vært lagt vekt på å arbeide innenfor rammene av kommunens kulturstrategi, samtidig som det tas hensyn til de frivillige medarbeidernes ønsker og interesser. Øvre Eiker Kulturminneråd hadde status som styringsgruppe for avdelingen på Øvre Eiker fram til sommeren 2019, da rådet ble avviklet. Etter dette har aktiviteten blitt styrt av daglig leder, i samråd med bibliotekssjefen og de frivillige i Sameia Fotoarkiv.

Med sammenslåingen av Drammen og Nedre Eiker kommuner fra 1/1-2020 vil avdelingen på Nedre Eiker bli en del av Drammen Byarkiv. Det er uklart om dette vil få noen konsekvenser for samarbeidet med avdelingen på Øvre Eiker, men i begge avdelingene er en innstilt på å fortsette det tette samarbeidet.

Som tidligere drives det med innsamling og registrering av arkivmateriale, inkludert foto, film og lyd, samtidig som det arbeides med å gjøre dette tilgjengelig på internettet. Arkivet har også en rekke henvendelser fra ulike brukergrupper, deriblant lokalhistorikere, slektsforskere,  skoleelever, studenter, forfattere, aviser, museer og ulike offentlige institusjoner. Av større prosjekter kan nevnes boka om Fossesholm Herregård, der Eiker Arkiv er representert i bokkomitéen og har påtatt seg hovedansvaret for illustrasjonene til boka, samt arbeidet med Buskerud fylkeskommunes strategi for privatarkiver. Vi er dessuten involvert i planleggingen av en utstilling ved Vestfossen Kunstlaboratorium sommeren 2020, der arkivmateriale fra Vestfos Cellulosefabrik skal stilles ut.

 

Organisering og økonomi

Arkivet holder til ved Øvre Eiker bibliotek og har hatt åpent for publikum 8 timer ukentlig fordelt på torsdag ettermiddag og fredag formiddag. Lokaler i kjelleren under biblioteket disponeres til magasin for arkivene.

Arbeidet har som tidligere blitt ledet av Bent Ek, som har en 20% stilling knyttet til arkivet, i kombinasjon med 20% som rådgiver for kulturminnevern.

Thor Olav Brattensborg har en varig tilrettelagt plass fra NAV i 80% stilling. Han har arbeidet med å skrive artikler for lokalhistoriewiki. For øvrig utføres arbeidet som frivillig og ulønnet innsats. Betalte oppdrag utføres i regi av Sameia Fotoarkiv, som også får tilskudd fra Eiker Historielag. Det føres eget regnskap for dette. I tillegg har disponeres det en egen budsjettpost på kr. 25.000,- innenfor Øvre Eiker biblioteks budsjett.

Det er løpende uformell kontakt med avdelingen på Nedre Eiker, men det er ingen formalisert møtevirksomhet. 

Eiker Arkiv er medlem av Privatarkivforbundet og deltar i nettverket for privatarkivarbeid i Buskerud og Vestfold.

 

Kulturminnerådet

Eiker Arkiv hadde rollen som sekretær og saksbehandler for Kulturminnerådet fram til dette ble avviklet høsten 2019. Dette skjedde etter en lang og tidkrevende diskusjon om rådets framtidige rolle. Avviklingen av rådet innebærer imidlertid at det frigjøres tid til andre oppgaver.

 

Frivillig innsats

Den frivillige innsatsen ligger fortsatt anslagsvis på omkring 3000 arbeidstimer. Bjørn Kristoffersen, Narve Klægstad, Ragnar Stenshorne og Hans W. Horne må nevnes som spesielt viktige bidragsytere. I tillegg til dette gjøres det arbeid i regi av blant andre Gotisk Gruppe, samt av ulike miljøer og enkeltpersoner som bidrar til Arkivets innsamlings- og registreringsarbeid

 

Innsamling og registrering av materiale

Vi mottar stadig en del arkivmateriale og låner inn fotografier og smalfilm for kopiering og digitalisering. Arbeidet med ordning og katalogisering av arkivmaterialet har i år vært prioritert høyere enn tidligere – blant annet har den store samlingen av fotokort fra Øvre Eiker bibliotek blitt digitalisert og registrert. Det gjenstår imidlertid mye arbeid før alt arkivmaterialet er katalogisert på en tilfredsstillende måte.

Det er fortsatt et mål at en oversikt over arkivene skal bli tilgjengelig på Digitalportalen. Det har vært diskutert om fotosamlingene, gjennom et samarbeid med avdelingen på Nedre Eiker, kan legges ut via Drammen Byarkivs fotoportal, men vi har foreløpig ikke kommet fram til noen konklusjon på dette.

 

Magasiner

De store arkivene etter Vestfos Cellulosefabrik og Skotselv Cellulosefabrik ble høsten 2018 overført til Vestfoldarkivet, noe som frigjorde mye plass og har gjort det mulig å sette i gang med ordning og katalogisering av det øvrige arkivmaterialet. Mangelen på forsvarlig magasinplass ved Eiker Arkiv er imidlertid fortsatt en begrensing når det gjelder å ta imot nye arkiver.

 

Nettverk og samarbeidspartnere

Arkivet deltar aktivt i flere nettverk, både innenfor og utenfor kommunen. Vi har blant annet kontakt med grendeutvalg, velforeninger, frivillige organisasjoner og skoler. Det er fortsatt et nært samarbeid med Eiker Historielags Gotiske gruppe. Skilting av kulturminner har blant annet skjedd i samarbeid med Hokksund Rotary og Eikertuns Venner.

Eiker Arkiv holder seg orientert om utviklingen ved andre arkiv og kulturverninstitusjoner, blant annet gjennom nettverket for privatarkiver i Buskerud og Vestfold Riksantikvarens Utviklingsnett, Privatarkivforbundet, Buskerudmuseene, kulturvernavdelingen i Buskerud fylkeskommune og Riksantikvarens Utviklingsnett. Vi har også et godt samarbeid med foreningen «Slekt og Data» i Buskerud, som annenhver torsdag har en representant som møter publikum ved Øve Eiker bibliotek.

 

Bruk av arkivet

Arkivet har også i år vært åpent for publikum torsdager kl.15-19 og fredager kl.11-15. Besøket er lite, og mangelen på plass gjør fortsatt at det ikke er mulig å utvikle arkivet til det samlingsstedet vi ønsker. Internettsidene våre er stadig godt besøkt, og vi får en jevn strøm av henvendelser på e-post og telefon. Det leveres stadig fotografier og annen dokumentasjon til ulike bokprosjekter. Foruten boka om Fossesholm kan nevnes klokker P.A. Teyes dagbok, som skal utgis av Norsk Lokalhistorisk Institutt, bok om Fiskum Kristelige Ungdomsforening og bok om Eikers folkemusikkhistorie, som det arbeides med i regi av Eiker Spellemannslag, samt lokalhistoriske tidsskrifter «Eikerminne» og «Skotselv før i tida». Historiske bilder fra Eiker Arkiv brukes også regelmessig i lokalavisene. Arkivet har også bidratt til utforming av kulturminntavler, blant annet i samarbeid med Buskerud fylkeskommune.

 

Digital og skriftlig publisering

På nettstedet lokalhistoriewiki.no har prosjektet «Eiker Leksikon» fått status som et eget delprosjekt, og dette vil få en sentral plass i formidlingsarbeidet, ved siden av blant annet den lokalhistoriske bibliografien – «Eiker Bibliografi» og en presentasjon av bygdas viktigste kulturminner, med utgangspunkt i kommunedelplanen for kulturminner og kulturmiljøer. Det arbeides også spesielt med å gjøre registreringen av gamle boplasser tilgjengelig her.

 

Formidling

Eiker Arkiv ser det først og fremst som en oppgave å tilrettelegge for lokalhistorisk formidling ved å stille materiale til disposisjon for bokprosjekter, utstillinger, foredrag og lokalhistoriske arrangementer. Dette inkluderer også prosjekter og aktiviteter der de frivillige medarbeiderne er involvert i ulike sammenhenger. Eiker Arkiv har også et opplegg om jernalderhistorie som presenteres for alle 4. klassene i kommunen gjennom Den kulturelle skolesekken.

 

Prioriteringer for neste år

Følgende arbeidsoppgaver skal prioriteres i 2020:

  • Avklaring av samarbeidsform med avdeling Nedre Eiker/Drammen Byarkiv
  • Ordning og katalogisering av fysisk arkivmateriale
  • Etablere en nettverksløsning/skylagring som forenkler arbeidsprosessen for de frivillige medarbeiderne
  • Arbeide for at en oversikt over arkivene gjøres tilgjengelig i Arkivportalen
  • Fortsette å bruke lokalhistoriewiki.no til å bygge opp «Eiker Leksikon» og «Eiker Bibliografi», samt presentasjon av kulturminner og stedsnavn.
  • Videreføre undervisningsopplegget for «Den kulturelle skolesekken»
  • Fortsette formidlingsarbeidet gjennom deltakelse i ulike prosjekter og arrangementer.

 

 

 

Hokksund 14/1-2020, Bent Ek