Her noen fotominner fra turen til øya Mellombolærn i skjærgården utenfor Tønsberg i ytre Oslofjord, som var Eiker Historielags sommerutflukt i 2019. I strålende fint vær resite vi fra Hokksund kl 8:30. Videre gikk turen med lokalbåt fra Tønsberg – Kanalbro videre til Jensesundet på øya, hvor vår gruppe på 12 + guide ble satt iland for en rolig vandring tvers over øya.

Tekst og foto: Ståle Berdal

Guide Svein Hermansen fra Nøtterøy Historielag og Bolærne venneforening. Glimrende guide og kjenner av øyas historie og dugnadsarbeide for å bevare og utvikle området.

Jan og Berit Lindbeck-veteraner i Eiker Historielag.

Inger T. og Eldar Steen-veteraner i Eiker Historielag og på Fossesholm Herregård.

Bjørn Åberg fra Gullholmen i Båhuslen.

Lokalbåtene satte oss av og hentet oss på den andre siden av øya.Oslofjorden var full av seilbåter denne lørdagen med Færderregattaen.

Guide Svein legger ut om øyenes historie i krig og fred.

Lett vandring på gode stier til Vestre Rydningen kystledhytte som ivrige dugnadsfolket har restaurert og åpnet et gjengrodd øylandskap.

Flotte illustrert informasjonsplakater.

Nordre Jensesund stransittersted . Mange øyboere var leilendinger under grevskapet på Jarlsberg.De betalte ofte sin leie av stedet i naturalia til greven.

Lekkert restaurerte boliger i naturskjønne omgivelser.Flere av disse leies ut for kortere perioder.

Gamle lafteteknikker som låser stokkene ble vist Visstnok kalt «åkere».

Litt geologi også! Her en rødlig «Tønsbergitt» som kunne sees i flere steinbrudd på øya.

Edelløvtreskog med mange ulike arter. Her Anne Brit på et lindetre som har den egenskapen at det kan spre seg med utløpere ): vegetativ formering.»Vandrende trær».

Her stopper vi på en gresslette hvor skogen er åpnet og villblomster kan få utvikle seg.Mange sjeldne arter av planter i kystsonen her.


Denne trekjempen,et eiketre har gode vekstforhold her.Antatt å være ca 200 år gammelt.

Inger og Eldar.

Gunvor og Kjell.

Vi stopper ved «Grevestuen» – bygget ca 1840 av Peder Anker Wedel Jarlsberg.Jaktslott og fritidsbolig.

Det smakte godt med medbrakt mat og drikke og prat ved «Grevestuen».

Svein Hermansen forteller om sin store helt «Herman»(grev Wedel Jarlsberg)
fra tiden med fastlandsblokkade ,uår og sult under Napoleonskrigene .Han organiserte import av korn fra Danmark til Norge og reddet mang slik Han seilte selv over Skagerak flere ganger i dårlig værforhold og mørke for å unngå engelske skip.

På kjøkkenet i Grevestuen dette broderte motto.

Info om Grevestuen.

Margot og Magne fra Apeldorn i Nederland.

Lett vandring på gode stier til Vestre Rydningen kystledhytte som ivrige dugnadsfolket har restaurert og åpnet et gjengrodd øylandskap.