Middelaldergjestebud ved Fiskum gamle kirke.

Middelalderdagene ble i år arrangert for tiende gang. Opprinnelig var Øvre Eiker kommune arrangør, men siden 2015 har Fiskum Kulturminnelag stått i spissen for arrangementet i nært samarbeid med flere enkeltpersoner og organisasjoner, deriblant Eiker Historielag og Barnas Historielag.

Teltleiren nedenfor Fiskum gamle kirke ble tatt i bruk alt mandag 23. juli, slik at de deltakerne som ønsket det kunne overnatte i telt, men kjernedagene var helgen 27. – 29. juli. På samme måte som tidligere var dette et familiearrangement, med gratis inngang og aktiviteter. Imidlertid måtte årets hovedaktivitet – som skulle ha vært et kurs i historisk matlaging med den svenske arkeologen Daniel Serra – dessverre avlyses på grunn av forbudet mot å bruke åpen ild. Vi håper imidlertid å få til dette neste år.

Også en del andre aktiviteter måtte gå ut på grunn av bålforbudet, men det ble likevel demonstrert flere gamle håndverksteknikker, og dessuten var det salg av middelaldereffekter og urteprodukter. Publikum kunne være med og hogge ut en stokkebåt under veiledning av tømrer Øyvind Mauren. I kirken ble det vist film og bilder fra prosessen med å lage stokkebåtene, kommentert av dem som hadde vært med. Av aktiviteter for barn kan nevnes padling med stokkebåter, bueskyting, kalligrafi, bygging av flettverksgjerder, maling av korn, historiske brettspill og middelalderquiz.

Både arrangører og publikum ble invitert til gjestebud med spekemat fredag kveld, og dette arrangementet samle rundt 20 mennesker. På søndag var det tradisjonell olsokgudstjeneste i Fiskum gamle kirke, og kirkekaffen ble servert i teltleiren.